RSS
 

Solić czy nie solić, oto jest pytanie

08 kwi

Wszyscy wkoło trąbią, że sól jest niezdrowa, że należy ją radykalnie ograniczyć albo nie używać wcale.

Oczywiście, w zbyt dużych ilościach jest niezdrowa. Dokładnie tak, jak wszystko inne. Umiar w jedzeniu każdego składnika pokarmu jest najlepszy dla organizmu, gdyż potrzebuje on różnorodności.

Jednak białą śmiercią nazwać można tylko cukier, ale nie sól.

Przecież sól podaje się nawet zwierzętom do lizania, kiedy tylko mają na to ochotę, właśnie dla ich zdrowia!

No to co z tą solą?

Po prostu nie przesadzajmy. Jeśli nie jemy chipsów i nie popijamy ich napojami gazowanymi (tam jest tak dużo cukru, że jego smak producenci muszą zabijać solą, więc jednego i drugiego jest zabójcza ilość), to jest ok. Organizm sam czuje ile soli potrzebuje.

 

I jeszcze druga rzecz.

Kupujcie sól zdrową, bez dodatków, bez jodanu potasu, bez substancji przeciwzbrylających („E-536″) itp. Po prostu naturalną sól morską lub himalajską, w której składzie zobaczycie tylko i wyłącznie: „sól”. Fakt, jod jest niezbędny naszemu organizmowi, ma duży wpływ na tarczycę, dlatego trzeba do niego podchodzić rozsądnie i z umiarem. Jodu można sobie dostarczyć smarując od czasu do czasu szyję jodyną (kilka kreseczek wacikiem). Natomiast substancje przeciwzbrylające jako dodatek do soli to po prostu trucizna i skandal w biały dzień.

 

Z dwojga „złego” sól jest znacznie zdrowsza od cukru, więc nie bójcie się jej. Są badania dowodzące, że to ograniczenie soli a nie jej spożycie powoduje choroby serca.

 

Trzeba pamiętać, że sól jest drugim najważniejszym składnikiem naszego organizmu, obok wody.

 

PS. Poza tym sól ma też właściwości LECZNICZE :) Warto czasem zrobić sobie peeling z soli albo wykąpać się w wodzie z jej dodatkiem.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz