RSS
 

Kasza jaglana – najzdrowsza kasza, oczyszcza i wzmacnia organizm

08 sie

 

Kasza jaglana jest najzdrowszą ze wszystkich kasz, na dodatek bardzo prostą w przygotowaniu i smaczną, a także lekkostrawną!

Doprawdy nie rozumiem dlaczego jest tak mało popularna i dlaczego się o niej nie mówi szerzej, dlaczego nie stoi na półkach każdego sklepu spożywczego obok innych kasz, makaronów i ryżu – mam nadzieję, że wkrótce to się zmieni.

Prosty sposób na przygotowanie kaszy jaglanej znalazłam tu, właściwie robi się sama:

http://smakoterapia.blogspot.com/p/z-kasza-jaglana.html

 

Kaszę jaglaną można jeść na co dzień zamiast ryżu, ziemniaków, sera, nabiału.

Gotuję dużo kaszy w garnku i mam na parę dni do czego tylko zapragnę. Właściwie moim ulubionym daniem na śniadanie albo deser jest kilka łyżek ugotowanej kaszy jaglanej w miseczce wcześniej wysmarowanej odrobinką oliwy z oliwek, na to konfitura z czarnej porzeczki i już! Pycha, a jakie zdrowe.

 

Spróbowałam również prostych placków z tej kaszy i są naprawdę pyszne. Jednak moim ulubionym daniem jest krupnik z kaszy jaglanej, który wspaniale oczyszcza organizm, wystarczy kilka marchewek, pietruszek, seler (może być naciowy), kasza, liść laurowy, ziele angielskie, zielenina (natka pietruszki) i gotowe. Ja również solę do smaku, można użyć soli himalajskiej lub morskiej.

 

Kolejną bardzo zdrową kaszą jest kasza gryczana. Również gorąco polecam, warto włączyć je obie do codziennego jadłospisu.

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Gosia

    8 sierpnia 2014 o 13:12

    Krupnik z kaszą jaglaną – tego jeszcze nie próbowałam :)
    Dzięki za podpowiedź.