RSS
 

Olej kokosowy, lniany i oliwa

30 lip

Z dotychczas zebranych przeze mnie informacji wynika, iż najzdrowszymi olejami są:

 

- olej lniany,

- olej kokosowy,

- oliwa z oliwek.

 

Przy oleju lnianym należy pamiętać, iż utrzymuje on swoje najlepsze właściwości przez bardzo krótki czas od momentu wyprodukowania (najlepiej kilka tygodni), gdy trzymany jest w chłodnym miejscu i w ciemnej butelce. Używamy do sałatek, past, do razowego chleba, jak lubimy, byle na świeżo. Olej lniany jest uważany za najzdrowszy ze wszystkich dostępnych w naszym kraju.

Oliwa z oliwek – oczywiście extra virgin.

 

Jeśli chodzi o olej kokosowy (też virgin), który jest u nas jeszcze słabo znany, warto zauważyć, iż ma on naturalne działanie:

- przeciwzapalne,

- przeciwbakteryjne,

- przeciwgrzybicze,

- antywirusowe,

- poprawia wchłanianie substancji odżywczych.

 

Oprócz użytku spożywczego, ma on mnóstwo innych zastosowań, m.in.:

- nawilżanie skóry – jako olejek do ciała (wystarczy się nim posmarować),

- redukcja zmarszczek i opuchlizny pod oczami – jako krem pod oczy (wieczorem nakładamy na dolne powieki)

- olejek po goleniu,

- dezodorant – podobno ma takie działanie sam i w połączeniu z pudrem z mąki kukurydzianej i sodą oczyszczoną (trzeba będzie spróbować?),

- odżywka do włosów (wmasowujemy olej delikatnie w końcówki włosów i rozprowadzamy resztę na całej długości),

- żel do układania włosów (jak wyżej, ale układamy fryzurę jak zwykle),

- pasta do zębów – można zmieszać olej z sodą oczyszczoną i używać nakładając odrobinę na szczoteczkę (podobno jest wiele innych przepisów),

- zmywanie makijażu (nakładamy odrobinę na wacik i zmywamy makijaż, podobno działa świetnie, musimy spróbować!),

- błyszczyk do ust,

- peeling do ciała (można zmieszać olej z cukrem i użyć jak peelingu, skóra będzie bardzo gładka po tym zabiegu),

- gojenie się zadrapań – jak maść,

- na ukąszenia – jak maść.

 

Ponadto mnóstwo innych, zdrowotnych zastosowań, znajdziesz tu:

http://healthimpactnews.com/2011/80-uses-for-coconut-oil/ (angielska wersja językowa)

 

Do gotowania, pieczenia,  do polewania na świeżo (do sałatek), do chleba, jakkolwiek w kuchni, używa się go w takich samych proporcjach jak innych olejów/oliw/masła.

 

Smacznego i zdrowego :)

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Na zdrowie

    1 sierpnia 2014 o 15:50

    Warto wiedzieć, czego i do czego używa się w kuchni i nie tylko.

     
  2. ~marek

    1 sierpnia 2014 o 15:59

    a o oleju rzepakowym nie słyszeli?

     
  3. ~Chojnik

    1 sierpnia 2014 o 17:17

    Bardzo polecam stosowanie oleju kokosowego, jako jednego z podstawowych środków kosmetycznych. To naprawdę działa. :)

     
  4. ~Adam Machaj

    1 sierpnia 2014 o 17:28

    Można olej wyciskać samemu i wtedy mamy pewność, że świeży i na zimno tloczony. Takie dwa moje wpisy o olejach i dwa rodzaje maszynek do produkcji domowej lub przydomowej (żeby była jasność ja tym nie handluje tylko tę mniejszą sam używam). Do tego oleje z różnych innych nasion, pestek a czasem i z szyszek albo kokos. Ten ostatni dobry do smażenia.
    Oba wpisy tutaj http://raportzpanstwasrodka.blog.onet.pl/?s=olej+lniany